Hilzensauer

The confident new

    Hilzensauer / Söhne & Partner architectsHilzensauer / Söhne & Partner architectsHilzensauer / Söhne & Partner architects

    The twisted arrangements of the residential units cause complete privacy for each individual apartment. In spite of the generous windows that illuminate the flats to a maximum, there is no visible connection between the flats in the building. The east-west orientation of the residential units is also very efficient for energy reasons.

    By the vertical separation of the individual building elements, the space on the ground floor is being made usable. Higher ranges are attributed to the carpenter atelier and the showroom.

    Maintaining the cost discipline was one of the most important indicators which determined the location, appearance and even the structure of the building form the first draft.

    Complex appearance, simple design

    Despite its complex appearance the house itself is very simple and efficient to build. The materials used in the design are available in every hardware store. The storage and office rooms as well as the showroom are set on the ground floor. Upstairs the three residential units are set. The large warehouse is directly connected to the courtyard of the carpenter atelier.

     

    Residential03

    Where

    Weitensfeld, Austria

    When

    2008